REFERAT
Under årets Forum för Forskningskommunikation den 15 november 2022 hölls en parallell session med samtal om kurser i forskningskommunikation för forskare.
Publicerat den 21 november 2022.
Medverkande:
Lena Hed, Vetenskaprådet och Sara Arvidson, Mälardalens universitet
Kurser i forskningskommunikation för doktorander
Sophie Liljefall och Daniel Ekman, Jönköping University
Reach Out, kommunikationsutbildning för forskare vid Jönköping University
Moderator Martin Bergman inledde med en bakgrund till sessionen. Rapporten ”Jag vill men hinner inte – forskares syn på kommunikation och öppen vetenskap” (Vetenskap & Allmänhet, 2019) visar att många forskare vill ägna mer tid åt att presentera och diskutera sin forskning i olika sammanhang. Rapportens resultat blev ett startskott för flera olika initiativ runt om i landet för att förbättra förutsättningarna på olika sätt och för att rusta forskare att berätta om sin forskning. Här presenteras två initiativ.
Lena Hed berättade om ett initiativ från Vetenskapsrådet och Örebro universitet. En grupp av forskare och kommunikationsexperter satte upp ramar för kurser i forskningskommunikation och delade med sig av reflektioner om vad man bör tänka på. Ramverket i tre delar har under hösten publicerats i en rapport som finns att läsa på vr.se. Det riktar sig främst till doktorander, men slutsatserna är giltiga även för andra typer av kurser i forskningskommunikation. I den rapporten presenteras även lärdomarna från en pilotkurs vid Örebro universitet, som Sara Arvidson delade med sig av. Sara är numera kommunikationschef på Mälardalens universitet men kommer att fortsätta samarbeta med doktorandutbildningen i Örebro även nästa år. Hon beskrev de tre kursdelarna – forskarens roll i samhället; planera kommunikation; praktiska färdigheter – och reflekterade kring att samarbeta över institutionsgränser och med olika kompetenser. Intresset för ramverket har varit stort. Det har diskuterats vid bl.a. Luleå tekniska universitet, Chalmers, Högskolan i Gävle, Göteborgs universitet, Lunds universitet – till och med i Sydafrika där Sara presenterat det.
Utgångspunkten har varit att få forskare och kommunikationsexperter att närma sig varandra för att kunna jobba bättre tillsammans mot det gemensamma målet att nå ut med forskning.
Daniel Ekman och Sophie Liljefall beskrev kursen Reach out som ges vid Jönköping University. Kursen täcker alla högskolans fyra fackhögskolor. Ambitionen med den är att, med hjälp av konkreta exempel och forskarnas eget arbete, erbjuda verktyg för kommunikation om forskning till olika målgrupper. Det började med en handledning i att blogga och växte till en kurs som tar upp flera olika typer av kommunikation. I kursen används den samlade kompetensen från kommunikationsavdelningen, till exempel medieträning med fokus på lokalpress, sociala medier och muntlig presentation i form av en ”hisspitch” av samma typ som används i exempelvis tävlingen Forskar Grand Prix. Kurser ges i form av 1,5 timmes workshoppar ett antal gånger per år. De läggs vid lunchtid och då ingår något att äta, för att sänka tröskeln så att så många som möjligt kan delta. Även här har utgångspunkten varit att få forskare och kommunikationsexperter att närma sig varandra för att kunna jobba bättre tillsammans mot det gemensamma målet att nå ut med forskning. Kurserna ger upphov till nya nätverk på Jönköping University. Det blir lättare för dem som deltagit i kursen att ta kontakt med varandra igen. Avslutad kurs firas festligt – vilket också uppskattas.
Gustav Bohlin från föreningen Vetenskap & Allmänhet, som fanns på plats i publiken, fick också tillfälle att berätta om de kurser för forskare som föreningen arrangerar i samarbete med Natur & Kultur.
Jenny Palm vid Vetenskapens kommunikation och lärande (CLS) på Chalmers, fick tillfälle att berätta om ett kommande projekt med kortare kurser i kommunikation för forskare.
Förfrågan om bildande av nätverk
Är du intresserad av erfarenhetsutbyten och nätverkande om pågående och framtida kurser i forskningskommunikation så går det att anmäla intresse här! Det är föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, som samlar ihop intresseanmälningarna. VA återkommer till de som anmält sig när fler detaljer är på plats.